Miskolci iskolába hozta a kísérletezés örömét a Kémia Mobillabor

Megosztás

Megyeszékhelyünkön járt a Szabó Szabolcs Alapítvány által létrehozott Kémia Mobillabor kezdeményezés – írta meg a 24.hu. A projekt alapvetése, hogy a kémiai kísérletek öröme azon régiókat is megilleti, ahol a diákok örülhetnek, hogy szakos tanárjuk van, nemhogy ehhez szükséges felszerelés.

A Szabó Szabolcs Alapítvány 2017-ben jött létre, célja pedig az, hogy emléket állítson a névadónak, aki ötvenéves korában váratlanul elhunyt, előtte pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium kémiatanára volt. Az alapító, Holtzer Péter egykori osztálytársa és barátja volt Szabónak, úgy gondolta, meg kell őriznie az szellemiséget és örökséget, amit a tanár maga után hagyott.

Holtzer elmondása szerint a Mobillabor ötlete alapvetően Szabó Szabolcshoz és kollégájához, Hobinka Ildikóhoz köthető. Ők még saját autójukkal járták az országot, hogy a kísérletekhez szükséges eszközöket vigyenek olyan helyekre, ahonnan ezek hiányoztak. Azóta a program sokkal nagyobb, több, mint harminc pedagógus aktív benne, eddig pedig már háromszáz településre és tizennégyezer diákhoz eljutottak. A projektben egyébként vegy – és gyógyszeripari cégek is támogatják a tanárokat, Holtzer szerint felismerték, hogy nagy probléma lesz az utánpótláshiány.

A 24 újságírói Madarász Márk foglalkozásába tekintettek bele, aki igyekezett aktívan bevonni a Komlóstetői Református Általános Iskola nyolcadikos osztályos tanulóit, akik egyébként úgy tudták, azon az órán felelni fognak – mondta el a lapnak kémiatanárnőjük. A kísérletezés többeket is meglepett, hogy ez megtörtént, teljesen szokatlan volt az ott tanulók számára. A Mobillabor rengeteg jó visszajelzést kapott működése során, alapítója szerint túlnyomó pozitív attitűd jellemző.

Madarász Márk (Fotó: Farkas Nobert – 24.hu)

A teljes riportot ide kattintva olvashatja el

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek